Kasztan jadalny (Castanea sativa) jest od tysięcy lat uprawiany w rejonie Morza Śródziemnego jako drzewo owocowe. Trudno określić obszar jego naturalnego występowania, prawdopodobnie była to Azja Mniejsza skąd sprowadzili go do Europy Grecy, później Rzymianie rozpowszechnili kasztany w podbitych krajach środkowej i zachodniej Europy.
OPIS:
Długowieczne drzewo, w sprzyjających warunkach może osiągać ogromne rozmiary: wysokość do 40 metrów, obwód rosnącego na Sycylii drzewa „Castagno di cento cavalli” wynosił 56 (pięćdziesiąt sześć) metrów! W Polsce największe kasztany jadalne mają blisko 30 metrów wysokości.
Piękne za sprawą sztywnych, lśniących liści (nigdy nie więdną), w czerwcu korony drzew stają się żółte od wielkiej liczby nawet blisko 30-centymetrowej długości kłosowatych kwiatostanów.Kwiaty pyłko- i nektarodajne, w południowej Europie kasztany są znaczącym pszczelim pożytkiem.
Bardzo efektowne są bardzo liczne kolczaste okrywy owoców 6-centymetrowej średnicy. Dobrze wykształcone, nadające się do jedzenia kasztany rodzą się regularnie w cieplejszych rejonach Polski. W chłodniejszych rejonach, w jeśli lato jest chłodne i wilgotne owoce bywają puste (zwłaszcza na młodych drzewach).
UPRAWA:
Kasztan jadalny to drzewo wybitnie światłożądne. Współżyje z grzybami (znawcy twierdzą, że najsmaczniejsze prawdziwki rosną w kasztanowych lasach we Włoszech), dzięki temu jest niezwykle odporne na suszę – może rosnąć na najsłabszych, piaszczystych i suchych glebach. Na odpowiednim stanowisku (słoneczne i suche) dorosłe bez szkody znoszą mrozy poniżej -30C. Podobnie jak spokrewnione buki i dęby nie lubi późnych przymrozków, te ostatnie często uszkadzają rozwijające się pąki.
Kasztany źle rosną na glebach wapiennych.
Jeśli liczą Państwo na owoce, to lepsze efekty da sadzenie roślin pochodzących z Polskich nasion lub z nasion zebranych w rejonie o podobnym jak nasz klimacie, np w Anglii czy w Niemczech. Kasztany w sklepach pochodzą z krajów o znacznie cieplejszym klimacie, drzewa z nich wyrosłe zwykle potrzebują do dobrego wzrostu dłuższego lata niż nasze.
Lepiej owocują kasztany zapylane krzyżowo, pyłkiem z innego egzemplarza.