Hebanowiec lotosowy, hurma kaukaska (Diospyros lotus) występuje na Kaukazie, w Azji Mniejszej, w Azji Środkowej, na północy Chin i w Japonii.
OPIS:
Hurma kaukaska to średniej wielkości drzewo z koroną w młodości stożkowatą, potem zaokrągloną. Poza obszarem naturalnego występowania uprawiana w licznych odmianach jako drzewo owocowe, również na południu Europy (Włochy, Mołdawia).
Owoce hebanowca lotosowego mają zwykle 2 cm średnicy, dojrzewają w październiku i są wtedy bardzo smaczne. Owoce pozostają na drzewach długo po opadnięciu liści. Bardzo je cenili starożytni grecy – nazywali je „Dios pyros”, „owoce Bogów”. Wspomniane są w Odysei – kto ich skosztował, zapominał o domu, pragnął na zawsze pozostać tam, gdzie rosną. Jeść je można na surowo lub suszone (zawierają blisko 50% cukrów), w językach narodów zamieszkujących północ Iraku i Iranu określane są tym samym słowem co daktyle. Niedojrzałe zawierają bardzo dużo taniny i są niezwykle cierpkie – smaczne robię się po przemrożeniu.
Wszystkie hebanowce są dwupienne, owocują tylko egzemplarze żeńskie. Owoce zawiązują się również na „paniach” rosnących samotnie, powstałe z niezapylonego kwiatu nie mają pestek ( właśnie takie „kaki” są dostępne w handlu). Egzemplarze męskie pozostaną drzewkami ozdobnymi(piękne lśniące liście mają do 15 cm. długości).
Bardzo cenione jest drewno – „zielony heban”.
Owoce obradzają małe, kilkuletnie drzewka.
UPRAWA:
Wg. różnych źródeł dorosłe znoszą bez szkody mrozy do -25 lub nawet-30 C. Nie lubią gleb podmokłych i kwaśnych. Stanowiska słoneczne.
Nie lubią przesadzania, na miejsca stałe najlepiej sadzić młode drzewka i w pierwszych latach zabezpieczać na zimę.