Poncyria, Pomarańcza trójlistkowa, Gorzka pomarańcza (Poncirus trifoliata) rośnie na wschodzie Chin i w Korei.
OPIS:
Krzew z charakterystyczną zieloną korą, w ojczyźnie (również na zachodzie Europy) osiąga 6 metrów wysokości.
Poncyria jest jedynym cytrusem o liściach sezonowych (opadających na zimę), najbardziej mrozoodpornym – w związku z tym rozpowszechniona na wszystkich kontynentach jako podkładka pod odmiany owocowe pomarańczy i innych uprawnych cytrusów. Bywała również krzyżowana z innymi gatunkami, tak otrzymano cytrangi i cytrangokwaty.
Owoce gorzkiej pomarańczy na surowo są bardzo gorzkie i bardzo kwaśne, mimo to to są jadalne – można z nich robić smaczne marmolady i orzeźwiające napoje.
Niewątpliwa uroda krzewu (zielona kora, białe kwiatki przed rozwojem liści, ładne listki w jesieni żółte, zwykle mnóstwo owoców pozostających na krzewach po opadnięciu liści) sprawiła, że poncyria jest w krajach o nieco łagodniejszym klimacie uprawiana jako krzew ozdobny.
Znakomicie znosi przycinanie – już w Niemczech można spotkać piękne obronne żywopłoty z niej utworzone (ma 4-centymetrowe, mocne kolce).
UPRAWA:
Bez szkody wytrzymuje mrozy do -20 C. (niektóre źródła podają, że w sprzyjających warunkach nawet -30. Te „sprzyjające warunki” to słoneczne, ciepłe stanowisko, niezbyt żyzna ziemia i długa jesień).
Bezwarunkowo można polecać poncyrię tylko dla najcieplejszych rejonów Polski, w pozostałych należy starannie dobierać stanowisko i ewentualnie zabezpieczać na zimę.