Hebanowiec lotosowy, hurma kaukaska (Diospyros lotus)

Hebanowiec lotosowy, hurma kaukaska (Diospyros lotus)  występuje na Kaukazie, w Azji Mniejszej, w Azji Środkowej, na północy Chin i w Japonii.

OPIS:
   Hurma kaukaska to średniej wielkości drzewo z koroną w młodości stożkowatą, potem zaokrągloną. Poza obszarem naturalnego występowania uprawiana w licznych odmianach jako drzewo owocowe, również na południu Europy (Włochy, Mołdawia). 
   Owoce hebanowca lotosowego mają zwykle 2 cm średnicy, dojrzewają w październiku i są wtedy bardzo smaczne. Owoce pozostają na drzewach długo po opadnięciu liści. Bardzo je cenili starożytni grecy – nazywali je „Dios pyros”, „owoce Bogów”. Wspomniane są w Odysei – kto ich skosztował, zapominał o domu, pragnął na zawsze pozostać tam, gdzie rosną. Jeść je można na surowo lub suszone (zawierają blisko 50% cukrów), w językach narodów zamieszkujących północ Iraku i Iranu określane są tym samym słowem co daktyle. Niedojrzałe zawierają bardzo dużo taniny i są niezwykle cierpkie – smaczne robię się po przemrożeniu. 
   Wszystkie hebanowce są dwupienne, owocują tylko egzemplarze żeńskie. Owoce zawiązują się również na „paniach” rosnących samotnie, powstałe z niezapylonego kwiatu nie mają pestek ( właśnie takie „kaki” są dostępne w handlu). Egzemplarze męskie pozostaną drzewkami ozdobnymi(piękne lśniące liście mają do 15 cm. długości). 
   Bardzo cenione jest drewno – „zielony heban”. 
   Owoce obradzają małe, kilkuletnie drzewka. 

UPRAWA: 
   Wg. różnych źródeł dorosłe znoszą bez szkody mrozy do -25 lub nawet-30 C. Nie lubią gleb podmokłych i kwaśnych. Stanowiska słoneczne. 
   Nie lubią przesadzania, na miejsca stałe najlepiej sadzić młode drzewka i w pierwszych latach zabezpieczać na zimę.