Grujecznik japoński (Cercidiphyllum japonicum).  pochodzi, jak sama nazwa wskazuje, z Japonii.

OPIS:
   Najwyższe w Polsce grujeczniki osiągają 20 metrów wysokości, ale zwykle pozostają drzewkami kilkumetrowymi, często są wielopniowe.
   Grujeczniki są piękne o każdej porze roku. Przed rozwojem liści gałązki pokrywają się mgiełką drobnych czerwonawych kwiatków. Rozwijające się grujecznikowe listki są czerwonobrązowe i fioletowe, w pełni wegetacji liście mają odcień niebieskawy. Jesienią grujeczniki przebarwiają się na jaskrawe kolory - od żółtego do czerwonego (odcienie czerwonego przeważają zwykle na glebach kwaśnych).
   Więdnące lub opadające liście grujecznika wydzielają intensywną woń pierników - od tego wzięła się niemiecka nazwa "Japanischer Kuchenbaum" czyli "japońskie drzewo ciastkowe".
   Pokrój i wygląd grujeczników zależy bardzo od stanowiska na jakim rosną. W słońcu mają mniejsze liście, skośnie wzniesione gałęzie i regularną stożkową koronę. W miejscach ocienionych liście są większe, długie gałązki przewisają.
   Bardzo dobrze znosi przycinanie, można z niego tworzyć piękne żywopłoty.

UPRAWA:
   Odporny na mrozy, czasem cierpi od majowych przymrozków (marzną młode listki).
   Doskonale rośnie nawet w głębokim cieniu. Jeśli ma rosnąć na stanowisku słonecznym, to gleba powinna być wilgotna. Na suchej i ubogiej rośnie słabo, ma drobne liście, często gubi je już w końcu sierpnia.
   Nie lubi przesadzania.

Na stanowisku słonecznym grujeczniki mają pokrój bardzo regularny

Listek grujecznika

Młode grujeczniki w jesiennej szacie

W cieniu, na wilgotnej glebie grujecznik przybiera 'płaczący' pokrój

Na stanowisku suchym grujecznik przebarwia się wcześnie, żółte liście wskazują na zasadowy odczyn gleby