Żółtodrzew oskrzydlony(tak będę Z. alatum nazywać)` Zanthoxylum alatum (Z. armatum, Z. planispinum) występuje w trudnych do odróżnienia odmianach we wschodniej Azji - od Nepalu po Japonię.
OPIS:
Najefektowniejsze (moim zdaniem) Zanthoxylum, w Polsce będzie 2-3 metrowym krzewem.
Liście 3-7 listkowe, lśniące, u młodych roślin bardzo kolczaste mają do 30 cm długości, blisko połowę stanowi listek szczytowy. Jesienią egzemplarze żeńskie (roślina dwupienna!!) są obsypane czerwonymi owocami,
liście przebarwiają się na żółto (W łagodniejszym klimacie, żółtodrzewy -zwłaszcza silnie rosnące młode rośliny - bywają częściowo zimozielone.)
Podobnie jak inni przedstawiciele rodziny rutowatych żółtodrzew oskrzydlony silnie pachnie - "pieprzowy" zapach odstrasza owady.
Owoce różnych azjatyckich żółtodrzewów znane pod zbiorczą nazwą "pieprz syczuański" (zbiera się je niedojrzałe, w lipcu) są jedną z pięciu najważniejszych przypraw kuchni chińskiej.
Smakosze mówią, że "pieprz" zbierany z Z. alatum ma w smaku nutę korzenną.
Podobny smak i zastosowanie mają młode listki - kulinarnie użyteczne są więc również nieowocujące egzemplarze męskie.
UPRAWA:
Wg amerykańskich danych odporny do strefy 6 USDA, (mniej niż Z. americanum), powinien dobrze rosnąć w centralnej i zachodniej Polsce. (Ostatnie zimy nawet małe siewki zniosły znakomicie,
ale to nie były prawdziwe zimy...).
W związku z prawdopodobnie niezupełną w klimacie Polski odpornością, zalecam okrywanie młodych roślin i stanowiska ciepłe, osłonięte.
Żółtodrzew oskrzydlony może rosnąć na każdej glebie z wyjątkiem podmokłych i skrajnie suchych - te rosnące na uboższych, niezbyt wilgotnych glebach zapewne lepiej zniosą surowe zimy. Dobrze znosi ocienienie.
|
|
|