Parczelina trójlistkowa (Ptelea trifoliata)  rośnie we wschodniej połowie Kanady i USA.

OPIS:
   W swojej ojczyźnie bywa wysokim krzewem lub drzewkiem do 7 metrów wysokości, w Polsce zwykle miewa nie więcej niż 4 metry.
   Parczelina, jak inne rośliny z rodziny rutowatych ( np. korkowiec amurski czy ewodia koreańska ) pachnie. Wszystkie części (kora, korzenie, roztarte liście) wydzielają silną, bardzo przyjemną i orzeźwiającą woń cytryny.
   Wyjątkowo intensywnie, pięknie pachną niepozorne ale bardzo liczne kwiatki. W czerwcowe wieczory miodowy zapach wypełnia cały ogród - nie ustępuje pod tym względem oliwnikowi (może go przewyższa?). Kwitną już malutkie krzewy.
   Parczelina jest bardzo efektowna przez cały rok. Lśniące liście nie są uszkadzane przez choroby i szkodniki, jesienią przybierają soczysty, żółty kolor. Bardzo liczne owoce przypominające owoce wiązu (mają 2-2,5 cm średnicy i 2 nasiona pośrodku) pozostają na krzewie do wiosny. Gałązki z owocami znakomicie wyglądają w suchych bukietach.
   Same owoce natomiast, bardzo gorzkie, były kiedyś w Stanach Zjednoczonych stosowane przy warzeniu piwa jako namiastka chmielu - stąd angielska nazwa parczeliny "Hoptree" czyli chmielowe drzewo. Podobno są również tacy, którzy lubią owoce parczeliny pogryzać na surowo.

UPRAWA:
   Może rosnąć wszędzie. Na glebach suchych i ubogich osiągnie najwyżej 2 metry, w cieniu będzie miała luźniejszą i mniej regularną koronę.
   Rośnie powoli, nie lubi przesadzania

Parczelina - pączki kwiatowe i młode listki

Parczelina - kwiatki i owoce w różnych fazach wzrostu

Kwiatostan parczeliny trójlistkowej

Owoce parczeliny

Parczelina jesienią