Woskownica pensylwańska (Myrica pensylvanica, Morella pensylwanica)
rośnie na wschodzie Stanów Zjednoczonych, głównie w wąskim pasie nad Atlantykiem i w rejonie jeziora Eire.
OPIS:
Woskownica pensylwańska w naturze jest krzewem osiągającym zwykle półtora do czterech metrów wysokości. Na mokrych glebach czasem
tworzy kolonie - rozprzestrzenia się przy pomocy odrostów korzeniowych.
Lśniące, skórzaste liście bardzo długo utrzymujące się na gałązkach ( w łagodnym klimacie woskownica jest zimozielona), mnóstwo niebieskawych owoców
oblepiających gałązki egzemplarzy żeńskich (roślina dwupienna) i efektowna błyszcząca kora to powody dla których woskownice
są w Ameryce często sadzone w ogrodach i terenach zieleni. Utworzone z nich gęste szpalery i żywopłoty są zielone niemal przez cały rok.
Woskownice mają walory nie tylko estetyczne: -olejek uzyskiwany z aromatycznych liści jest stosowany w przemyśle kosmetycznym i do
aromatyzowania żywności, same liście używane są do warzenia piwa. -dekoracyjne owoce będące pokarmem dla wielu gatunków ptaków pokryte są woskiem który od stuleci używany jest do
wyrobu spalających się bez dymu, wydzielających przyjemny zapach świec. Wosk stanowi około 1/4 masy owoców, pozyskuje się go bardzo prosto. Jako że topi się już w temperaturze nieco poniżej 50 C
więc wystarczy wrzucić owoce do gorącej wody i zebrać unoszący się na powierzchni.
UPRAWA:
Woskownice mogą rosnąć dosłownie wszędzie. W łagodnym klimacie zimozielone, bez żadnych uszkodzeń znoszą 40-stopniowe mrozy.
Mogą rosnąć na bagnach (wtedy właśnie wydają odrosty ze znajdujących się tuż pod powierzchnią korzeni) a zarazem są bardzo odporne na suszę. Współżyją z bakteriami glebowymi dlatego radzą sobie nawet na jałowych wydmach.
Mogą rosnąć w słońcu i w cieniu, na glebach kwaśnych i na wyraźnie zasadowych, niestraszna im jest używana zimą sól drogowa.
Woskownice rosną powoli - w Polsce jako krzewy zapewne nie będą większe niż dwumetrowe, uformowane w drzewka będą nieco wyższe.



|


|
|