Ewodia koreańska( Euodia (Evodia)) daniellii albo Tetradium daniellii ) nazwana tak na cześć odkrywcy, Williama Freemana Daniella występuje w północnych Chinach i w Korei

OPIS:
   W swojej ojczyźnie ewodia bywa nawet piętnastometrowym drzewem z kulistą koroną. W Polsce jest wysokim krzewem lub kilkumetrowym drzewkiem, często wielopniowym.
   Kwitnie bardzo długo w drugiej połowie lata (zwykle od końca lipca do września), wytwarza mnóstwo drobnych kwiatków skupionych w baldachy do 15 cm. średnicy. Kwiaty ewodii są bardzo nektarodajne - angielska nazwa Bee Bee Tree).
    Bardzo efektowna w czasie kwitnienia, jeszcze ciekawiej wygląda gdy pojawiają się owoce: najpierw są jaskrawoczerwone, potem lśniące i czarne. Owoce pozostają na drzewie po opadnięciu liści - owocostany bywają efektownymi składnikami suchych bukietów.
   Ewodia należy do rodziny rutowatych - cała pachnie, podobnie jak spokrewnione parczelina i korkowiec. Łacińskie słowo euodies znaczy przyjemnie pachnący (ale to moim zdaniem rzecz gustu).

UPRAWA:
   Ewodie należy sadzić na stanowiskach słonecznych, potrzebują wapnia w glebie.
   Dorosłe drzewa są odporne na mrozy, mogą być jednak uszkadzane przez późne przymrozki. Młode ewodie są wrażliwe, mogą marznąć podczas surowych zim - wskazane jest sadzenie roślin kilkuletnich lub dokładne zabezpieczanie maluchów.

Niedojrzałe owoce mają jaskrawy, czerwony kolor

Ewodia koreańska - często drzewko z krótkim pniem.

Kwiaty ewodii są bardzo miododajne, nie tylko pszczoły lubią nektar.

Owocostany ewodii bywają składnikiem suchych bukietów.