Oliwnik wąskolistny (Elaeagnus angustifolia) w wielu językach nazywany rosyjska oliwka dziko rośnie w rejonie Morza Śródziemnego oraz w zachodniej części Azji - Iran, Chiny, Mongolia.

OPIS:
   Oliwniki w młodości zwykle rosną krzewiasto. Na dobrych glebach wyrastają w małe drzewka z krótkim pniem i szeroką koroną, natomiast rosnące na glebach suchych i ubogich bywają bardziej cierniste, pozostają wysokimi krzewami.
   Liście oliwników są srebrzystobiałe (największy efekt wiosną i w pierwszej połowie lata), znakomicie wyglądają w zestawieniu z roślinami o ciemnej barwie. Dwubarwne, żółto-srebrzyste silnie pachnące miodem kwiatki rozkwitają w początku czerwca, często oliwniki są sadzone właśnie dla ich pięknego zapachu. Około 1,5 cm długie owoce oliwników mają jadalny, słodki miąższ.

UPRAWA:
   Oliwniki są zupełnie odporne na mrozy, mogą rosnąć na każdej glebie nie wyłączając jałowych piasków (dzięki symbiozie z mikroorganizmami mogą przyswajać azot z powietrza - podobnie jak rośliny motylkowe). Doskonale rosną w warunkach miejskich i przy drogach, tolerują zanieczyszczenie atmosfery i zasolenie gleby. Jak większość roślin o srebrzystych liściach, oliwniki są bardzo odporne na suszę glebową, świetnie znoszą gorąco i suche powietrze.
   Oliwniki wąskolistne bardzo dobrze znoszą przycinanie, można z nich tworzyć formowane żywopłoty.
    Wymagają stanowisk słonecznych, źle znoszą przesadzanie.

Oliwnik podczas kwitnienia

Oliwnik wąskolistny, owoce.


Oliwnik, drzewko przy ulicy

Oliwnik - kwiatki pięknie pachną.